Rollatorveiligheid in herfst en winter

De winter – zo mooi als hij is, met de sneeuw die alles in witte suikerspin hult – brengt ook veel ongemakken met zich mee. Vooral voor rollatorgebruikers brengen duisternis, ijs en sneeuw veel uitdagingen. Hieronder geven wij tips over hoe u veilig kunt blijven reizen met uw rollator in het donkere en koude seizoen.

Dit is de ideale manier om u voor te bereiden op uw wandelingen in de winter

Onderhoud van de rollator

Zorg ervoor dat uw rollator onderhouden wordt. Veel hulpmiddelenzaken bieden regelmatig gratis onderhoud voor uw rollator. Zorg ervoor dat uw remmen goed werken.

De juiste kleren

Uw kleren zijn het allerbelangrijkste wanneer u in de winter naar buiten gaat. Draag schoenen die grip bieden. Winterschoenen met een ruw profiel en een hogere schacht bieden meer grip en verminderen zo het risico op uitglijden en vallen.

Draag warme, lichtgekleurde en goed contrasterende kleding. Mensen met donkere kleding “vervagen” in het donker en zijn slecht zichtbaar voor automobilisten. Joachim Tabath, voormalig burgeradviseur bij de politie van Düsseldorf, legt uit: “In het donker is een persoon met donkere kleding slechts tot op ongeveer 25 m afstand te zien. Met hoog contrasterende kleding, is dat ongeveer 40 meter. Maar als er reflectoren aan de kleding en de rollator worden bevestigd, kunt u tot op 150 m afstand worden gezien. Automobilisten kunnen dan zelfs bij een snelheid van 100 km/u op tijd remmen.”

Trek warme handschoenen aan als u snel koude handen krijgt of uw vingers bevriezen. U heeft uw handen nodig om de remmen van de rollator te bedienen.

Neem uw mobiele telefoon mee naar buiten. Het is het beste om van tevoren een vertrouwd persoon over uw wandeling in te lichten. Ook al hopen we allemaal dat er geen noodsituatie ontstaat: zo bent u het best voorbereid.

“Als u het overweegt: Rollator of wandelstok/nordic walking stokken in de winter, mijn besluit valt duidelijk in het voordeel van de rollator. Waarom? De rollator stabiliseert me precies in het midden, ik steun echt van bovenaf en kan me dus beter vasthouden als er gevaar voor uitglijden bestaat. Ik kan een op de juiste manier gemonteerde rollatorlamp aanzetten en gebruiken in de schemering. Dit is niet mogelijk bij gebruik van wandelstokken. De kurken handvaten van de Saljol carbon rollator (en aluminium rollator – red.) hebben ook het voordeel dat de handen niet zo snel koud worden en bevriezen. Het feit dat ik op elk moment op de rollator kunt rusten is ook een grote factor. Natuurlijk moeten de banden een zeker profiel hebben, zodat men zich veilig op winterse wegen kan voortbewegen.”

– Marietta Hoepker

Beoordeel uzelf: Vertrouw ik mezelf wel met het koude weer en de ijzige wegen vandaag?

U hoeft uzelf niets te bewijzen. Besneeuwde of beijzelde wegen zijn een gevaar voor elke voetganger. Vraag uzelf voor elke wandeling af hoe u uw kracht inschat. Heb ik het vertrouwen om op ijzel of smeltwater te lopen? Heb ik de kracht en coördinatie om niet te vallen?

Vraag om hulp.

Als u zich niet veilig voelt om alleen de kou in te gaan, vraag dan om hulp. Is er iemand die u zou willen vergezellen? Bel familieleden of kennissen en vraag of zij met u mee willen gaan. Ga gewoon samen een winterwandeling maken.

Bij twijfel, blijf thuis

Voelt u zich overweldigd door de ongunstige winterse omstandigheden? Dat is helemaal prima. Vraag familieleden of vrienden of zij u kunnen helpen. Misschien kan iemand u ophalen met de auto of u uw boodschappen brengen? Een taxi bellen is ook een optie, zodat u nog steeds zelf  uw boodschappen kunt doen. Verschillende supermarkten bieden nu ook bezorgdiensten aan, zij brengen uw boodschappen tot aan de voordeur.

De optimale winteruitrusting voor uw rollator

Reflectoren

Winter betekent ook dat de nachten weer langer worden. Het wordt later licht en eerder donker. Het beste is het huis te verlaten als het licht is. Dan is het niet alleen een beetje warmer, maar wordt u ook beter gezien door automobilisten. Toch kan het altijd gebeuren dat u in de schemering buiten loopt. Gebruik reflectoren op uw rollator en kleding. Reflectoren worden veel beter waargenomen dan lichtgekleurde kleding. Ze moeten zo laag mogelijk geplaatst worden, dan worden ze beter gezien. Heldere en reflecterende elementen op de wielen of schoenen van de rollator zijn bijzonder goed.

Verlichting

Verlicht uw weg. In het donker heeft u baat bij een lamp waarmee het pad voor u kan worden verlicht. Bevestigd aan de rollator, wijst het niet alleen de weg, maar zorgt het ook voor een beter zicht in het verkeer. Als u thuis al een rollator hebt, is daar vaak een lamp bij te kopen als los accessoire.

Paraplu

De herfst en de winter zijn ook bijzonder verraderlijk door de regen en de sneeuw. Een speciale paraplu die aan uw rollator wordt bevestigd, voorkomt dat de meeste regen en sneeuw op u komt.

Wielen met profiel

Gebruik rollatorwielen met een grover loopvlak. Geprofileerde rollatorwielen bieden meer grip op modderige of besneeuwde paden en helpen vallen te voorkomen. Met de All Terrain banden van de carbon of aluminium rollator bent u veilig op weg, zelfs in slechte omstandigheden.

Hoe je te gedragen op de weg

Wees voorzichtig bij het oversteken van de weg

Steek wegen alleen over bij goed verlichte plaatsen, verkeerslichten en zebrapaden. Neem voldoende tijd om het verkeer te observeren en wacht op het juiste moment om de weg over te steken.

Neem meer tijd bij het oversteken: niet alleen hebt u bij sneeuw en ijs meer tijd nodig om te lopen, maar auto’s en fietsen kunnen ook een langere remweg hebben.

Gebruik een vrijgemaakte stoeprand om de weg over te steken in plaats van de rollator over de sneeuwhoop te hijsen die ontstaat wanneer de wegen sneeuwvrij worden gemaakt. Ook hier kan men, in geval van twijfel, snel het evenwicht verliezen.

Let op de weg

Loop alleen op goed geplaveide paden. Probeer ijzige of gladde stoepen volledig te vermijden. In dat geval moet u indien mogelijk van weghelft veranderen of een ander pad gebruiken. Denk eraan dat u te allen tijde veilig op uw rollator steunt. Op een ijsvlakte kunnen de wielen van de rollator snel wegglijden. Uw kans op vallen neemt daardoor toe.

De pinguïnwandeling: hoe uitglijden te voorkomen

Pinguïns weten precies hoe ze zich veilig op het ijs moeten bewegen in ijzige omstandigheden. Daarom wordt bij gladheid de zogenaamde “pinguïnwandeling” aanbevolen. Verplaats het zwaartepunt van het lichaam naar voren, over het loopbeen. De voet raakt de grond met de hele zool en wijst lichtjes naar buiten. De licht voorovergebogen houding zorgt voor stabiliteit. Het praktische: als u met een rollator loopt, staat u automatisch een beetje voorovergebogen – als een pinguïn 🙂

Zorg ervoor dat de banden de juiste grip hebben

Hoe u goed op de rollator kunt lopen: houd de rollator zo dicht mogelijk bij uw lichaam, zodat u er van bovenaf op kunt leunen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de rollator niet naar voren glijdt wanneer u erop leunt, zelfs niet in de winter. Op straat zie je vaak rollatorgebruikers die hun rollator voortduwen met de rollator ver voor zich uit gestrekt. Dit biedt niet langer een veilige steun. Vooral in de winter kan de rollator snel naar voren schuiven – en u meetrekken. Probeer dit te voorkomen door van bovenaf op de rollator te leunen. Op die manier zal het loopvlak van de banden een betere grip hebben.

De aluminium en carbon rollators van Saljol zijn geoptimaliseerd voor veiligheid

“De veiligheid en het comfort van onze klanten is heel belangrijk voor ons,” legt Saljol-directeur Thomas Appel uit. “Daarom ontwikkelen wij onze hulpmiddelen altijd met speciale aandacht hiervoor.”

De carbon en aluminium rollator van Saljol zijn beiden uitgerust met vijf spaakreflectoren op elk wiel en vier rode reflectoren op de achterkant van de rollator. Extra reflecterende strips aan de zijkanten zorgen ook voor een betere zichtbaarheid

Er is ook een optionele LED-lamp die aan de rollatortas kan worden bevestigd. Speciale zacht geprofileerde banden geven de rollator grip op gladde oppervlakken en absorberen tegelijkertijd schokken bij het rijden over hobbelige wegen.

Menu