Rollator tips om voor het eerst met een rollator te lopen

De Saljol Carbon lichtgewicht rollator op de kade, bij meerdere boten

Een rollator voor de eerste keer gebruiken is voor veel gebruikers een enorme drempel. Voor velen betekent het dat zij voor het eerst aan zichzelf toegeven dat zij een hulpmiddel nodig hebben. Hoewel een rollator niets is om u voor te schamen, geven wij u graag tips over hoe u uw eventuele angst voor het gebruik van een rollator in het openbaar kunt overwinnen.

Rollator tip 1: Deel uw angst of schaamte voor het gebruik van een rollator met een naaste

Hoe ontstaat schaamte? Schaamte is een onaangenaam gevoel dat opkomt als we ons niet goed voelen. We voelen ons anders dan anderen. Dat is frustrerend. Het interessante van schaamte is dat het blijft bestaan zolang wij de schaamte voor onszelf houden en onze angsten voor anderen proberen te verbergen. Zodra we iemand in vertrouwen nemen, wordt het gevoel van schaamte onmiddellijk minder. Probeer uw angsten en zorgen, uw schaamte, te delen met een persoon die u vertrouwt. U zult zien: Alleen al door uw zorgen te delen, zal er een gewicht van uw schouders vallen. Nu hebt u een bondgenoot die u zal bijstaan en u misschien zelfs zal vergezellen op uw eerste uitstapje met een rollator in het openbaar.

Rollator tip 2: Analyseer wat uw uitdaging met de rollator is – en los het probleem pragmatisch op

Als u denkt aan lopen met een rollator in het openbaar, wat vindt u dan de grootste uitdaging? Maak een lijst van alle zaken die in u opkomen als u eraan denkt. Neem de tijd en probeer voor elke uitdaging een pragmatische oplossing te vinden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Rollators zijn lelijk, doen denken aan ouderdom en aan het ziekenhuis: Er zijn nu veel verschillende modellen en zelfs designermodellen die ver verwijderd zijn van het vroegere rollatorimago. Ze zijn er in ontelbare kleuren en vormen. Kies een rollator die bij u past en waar u zich prettig bij voelt.
  • Ik vind design en stijl belangrijk, een rollator past dus niet bij mij: Intussen zijn rollators als auto’s of fietsen: Er zijn nu modellen met hoge eisen aan design en kwaliteit. De carbon rollator, bijvoorbeeld, heeft exclusieve handgrepen van kurk en een uniek gebogen frameontwerp.
  • Ik vind mijn rollator niet mooi: Als u zich niet kunt identificeren met uw rollator, probeer hem dan te versieren met persoonlijke voorwerpen. Er zijn veel gebruikers die hun rollator versieren met licht- of bloemenslingers. Maar let op: zorg ervoor dat de versiering niet de functionaliteit van de rollator beperkt.
  • Mijn rollator rammelt te hard als ik loop: Laat een veiligheidscontrole doen bij uw zorgwinkel. De werknemers doen hun best dit probleem voor u op te lossen, of kunnen u adviseren welke rollator beter bij u past.

Rollator tip 3: Denk aan een remming uit het verleden die u met succes hebt overwonnen

Of het nu een onaangenaam telefoontje was of een stressvol gesprek – welke remmingen heeft u in het verleden met succes overwonnen? Hoe heeft u het voor elkaar gekregen? En vooral: welk gevoel had u toen u het overwonnen had? Probeer dit gevoel intens te herinneren. En, merkt u al dat u een beetje meer moed hebt? Misschien heeft u nu wat meer motivatie om met uw rollator in het openbaar te gaan wandelen.

We weten allemaal uit het verleden dat er veel dingen in het leven zijn die ons bang maken en tegelijkertijd iets goeds met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld een mondeling examen of een sollicitatiegesprek dat ons slapeloze nachten bezorgt en tegelijkertijd de deur opent naar de volgende belangrijke en goede stap. We hebben geleerd dat moed niet betekent dat u niet bang bent. Moed betekent iets doen ook al bént u bang.

U kunt de rollator gebruiken om u zittend te verplaatsen. Maak de remmen van uw rollator los en duw uzelf langzaam voort met uw voeten. Zo komt u van A naar B in de keuken.

Rollator tip 4: Maak een lijst van alle voordelen die de rollator u brengt

Voor velen heeft de aanschaf van een rollator hun leven veranderd. Wij weten uit ervaring: niets is zo constant als verandering. De verandering door een rollator zal ook iets goeds voor ons inhouden, als we ervoor openstaan. Probeer een lijst te maken van alle positieve dingen die de rollator u (terug) zal brengen. Wij geven u graag enkele suggesties:

  • Wandelingen in de frisse lucht: zonsondergangen, spelende kinderen bekijken vanaf een bankje in het park, genieten van de natuur.
  • Wandelen in de stad: gewoon kijken in alle etalages, snuffelen in verschillende winkels, een mooi kledingstuk kopen.
  • Samenzijn met vrienden en familie: met kleinkinderen naar de speeltuin hiernaast, iemand in het ziekenhuis bezoeken, deelnemen aan familiefeesten.
  • In plaats van te concentreren op veilig lopen, de volgende pauze of steun, heeft u ineens weer oog voor de omgeving.

U heeft in de loop der jaren een heel bijzondere omgeving voor uzelf opgebouwd. Een rollator helpt u om weer aan dit leven deel te nemen. Het helpt u om uw gezondheid zo lang mogelijk te behouden. Probeer al deze voordelen duidelijk voor u te zien wanneer het erom gaat de remming van het gebruik van een hulpmiddel te overwinnen. In de volgende tip leert u hoe u dit concreet kunt aanpakken.

Rollator tip 5: Begin op een plek waar u zich op uw gemak voelt

Probeer het op een kleine manier aan te pakken: misschien nodigt u in het begin alleen uw naaste vrienden of familieleden bij u thuis uit en laat u hen uw rollator zien. Denk aan de eerste tip en deel uw angsten met vrienden of familieleden. Ga met uw rollator naar een openbare plek die u prettig lijkt. Misschien een minder bezochte straat of een plek waar niemand u kent. Probeer te ontspannen. Misschien helpt langzaam tot 10 tellen, of concentreren op uw ademhaling. U zult snel merken dat er niets gebeurt! Zelfs als u het gevoel hebt dat mensen naar u staren, draait de wereld gewoon door zoals voorheen.

Rollator tip 6: Observeer uw omgeving

Kijk goed om u heen. Misschien zult u plotseling merken dat rollators, net als kinderwagens, fietsen of auto’s, nu deel uitmaken van het normale stadsbeeld. Dat u zich daar vroeger niet zo van bewust was als nu, wanneer u zelf een rollator bestuurt, is te wijten aan een psychologisch effect: het principe van de selectieve waarneming. Omdat onze hersenen niet voortdurend worden overspoeld door alle prikkels uit de omgeving, nemen zij slechts bepaalde aspecten uit de omgeving op en blokkeren zij andere. Omdat we tot nu toe waarschijnlijk niet in aanraking zijn gekomen met rollators, heeft ons brein de rollators in het stadsbeeld gewoon genegeerd.

Neem even de tijd, ga op uw rollator zitten of op een bankje. Observeer de drukte om u heen. Misschien valt het u ineens op hoe divers uw omgeving is: rollators, fietsen, kinderwagens, scooters en auto’s in alle kleuren en vormen. Er zijn zoveel verschillende manieren om ons leven vorm te geven op precies de manier die het beste bij ons past. En een rollator geeft u de kans op nieuwe ervaringen, wat meer mobiliteit, verbondenheid en levenskwaliteit.

Menu