Rollator inklappen

Er is een breed scala aan rollators op de hulpmiddelenmarkt. Sommige kunnen worden opgevouwen voor gemakkelijker vervoer. Wij laten u zien hoe u de carbon en allround rollator opvouwt en geven u enkele voorbeelden waarbij een in de lengte opvouwbare rollator veel voordelen heeft. We leggen uit wat de verschillen zijn tussen een rollator die in de breedte inklapt en in de lengte inklapt, zoals bij de carbon en allround rollator het geval is.

Inhoudsopgave

 • Saljol carbon en allround rollator – in de lengte inklappen
 • Ter vergelijking: de oudere rollators die in de breedte inklappen
 • Conclusie over in de lengte en breedte inklappen

Saljol carbon en allround rollator – in de lengte inklappen

De carbon en allround rollators van Saljol worden in de lengte ingeklapt. Dit betekent dat de zijkanten van de rollator tegen elkaar worden gedrukt.

De rollator inklappen

Met slechts één hand wordt de ontgrendelband boven het zitnet met een lichte ruk naar boven getrokken. De rollator kan dan gemakkelijk in elkaar worden geklapt. Het vergrendelingsmechanisme vergrendelt automatisch wanneer het wordt samengedrukt. Zo is er een kleine kans dat uw vingers bekneld raken. Zorg wel dat u, voor het inklappen, de rollatortas leegt.

Voor een meer gedetailleerde illustratie van het vouwmechanisme op de carbon rollator, bekijk onze video. Deze werkt voor de allround rollator precies hetzelfde:

Het uitklappen van de rollator

Om uit te klappen, drukt u gewoon op de rode ontgrendelknop bij de carbon rollator, bij de allround rollator is deze bruin. Nu zal de rollator vanzelf uit elkaar klappen. Door op de stangen onder het zitnet te drukken, klikt de rollator weer op zijn plaats.

Het wegklappen van de stokhouder

Een wandelstokhouder is standaard gemonteerd op de carbon en allround rollator. De houder heeft een klem aan de buitenkant van het frame bovenaan en een klein mandje onderaan. De wandelstok wordt daar geplaatst en vastgeklikt in de klem bovenaan. De stokhouder hoeft niet te worden verwijderd voor het inklappen van de rollator. Hij schuift vanzelf naar binnen. Dit is een voordeel, vooral bij het inladen van de rollator in de kofferbak van een auto.

Wat zijn de voordelen van een rollator die in de lengte inklapt?

Door het lage gewicht van slechts 5,8 kg en een breedte van slechts 22cm wanneer opgevouwen, is de carbon rollator gemakkelijk op te bergen en neemt hij weinig ruimte in. De allround rollator is 6,4 kg en 21 cm breed wanneer de rollator is ingeklapt.

Of u nu..

 • de rollator niet in de gang kunt laten staan. In flatgebouwen weten veel mensen vaak niet waar ze de rollator moeten laten wanneer deze niet in gebruik is. In de gangen is het vaak hinderlijk en staan rollators vaak in de weg. De carbon en allround rollators kunnen snel worden opgevouwen en u kunt hem met slechts één hand de trap op dragen naar uw flat. Hier past het in een smal hoekje of zelfs in een kast.
 • de rollator in de auto wilt vervoeren. U kunt de ingeklapte carbon of allround rollator achter de bestuurders-/passagiersstoel parkeren. Dit betekent dat er nog ruimte is voor uw bagage of boodschappen in de kofferbak.
 • op de bus stapt. U tilt de rollator gemakkelijk in de bus vanwege zijn lage gewicht. Plaats de opgevouwen rollator tijdens de reis in de bus met de handrem erop, zodat hij niemand hindert bij het in- of uitstappen. Ga tijdens de reis niet op de rollator zitten, maar gebruik een zitplaats binnen handbereik van uw rollator.
 • een trap op moet. Als u een paar treden op moet naar uw huis, kunt u de rollator snel inklappen. Houd u met één hand vast aan de leuning. Gebruik de andere hand om uw ingeklapte carbon of allround rollator naar boven te dragen.
 • een bewegingsbeperking of verlamming in één hand heeft. De carbon of allround rollator kan met één hand worden in- en uitgelapt. Dankzij de ontgrendelingsriem en het lichte gewicht kunt u de rollator ook met slechts één hand vervoeren. De allround rollator kan zelfs van tweehandige rem naar éénhandige rem worden gemaakt.
 • lijdt aan spierzwakte/ leeftijdsgebonden zwakte. De carbon en allround rollator lopen allebei zeer soepel. Ook kunt u de rollator in- en uitklappen wanneer u minder spierkracht heeft.
 • een wandelstok nodig heeft. De allround en carbon rollator hebben allebei een wandelstokhouder die naar binnen gaat wanneer de rollator wordt ingeklapt, zo breekt hij niet af..
 • graag reist. De carbon en allround rollators zijn ook praktisch om op te bergen in de trein of in het vliegtuig. Ze passen in nauwe hoeken. Hij zit dus niemand in de weg en kan gewoon mee op vakantie/vliegen.

Ter vergelijking: de ouderwetsere rollator die in de breedte inklapt

Veel oudere rollators moeten in de breedte ingeklapt worden. Dit betekent dat het voorste en het achterste deel van de rollator samengevouwen zijn.

Oudere rollators – in de breedte inklappen

De rollator moet omhoog getrokken worden aan de dwarsbalk. Nu trekken de voorste en achterste delen van de rollator samen. Ten eerste moet bij veel rollatormodellen de mand worden verwijderd, voordat u hem überhaupt kunt opklappen. Om de rollator volledig in elkaar te duwen en vervolgens te vergrendelen, heeft u meestal beide handen nodig. Als u niet voorzichtig genoeg bent, kunnen uw vingers bekneld raken.

Het in de breedte uitklappen van de rollator

Om de rollator weer rijklaar te maken, moet de vergrendeling worden losgemaakt en de rollator uit elkaar worden getrokken. U plaatst de mand weer terug.

Vervoer en opslag van de rollator die in de breedte in- en uitklapt

Een rollator die in de breedte inklapt, is niet bijzonder geschikt om in een hoek in een gang of in een flat te worden opgeborgen. Het is moeilijk en moeizaam te vouwen. Bovendien staat het opgevouwen loophulpmiddel niet goed rechtop. Door de voor- en achterkant tegen elkaar te duwen, zweven twee wielen in de lucht en kantelt de rollator snel.

Rollator in de lengte of breedte inklappen: conclusie

Een rollator die in de breedte inklapt is moeilijk, zo niet onmogelijk, te hanteren, vooral voor mensen op leeftijd of met een beperkte bewegingsvrijheid van de armen. Het opvouwen van zo’n rollator voor transport vergt tijd en zorgvuldigheid, zodat u uw vingers niet beknelt.

Met de Saljol carbon en allround rollator, die maar half zo licht is, bent u mobieler en flexibeler. U kunt deze rollator, die in de lengte in te klappen is, is gemakkelijk en snel klaar te maken voor transport.

Als u graag uitstapjes maakt of uw rollator gemakkelijk wilt opbergen wanneer u hem niet gebruikt, kunt u overwegen een carbon of allround rollator aan te schaffen.

Laat u verleiden tot spontane uitstapjes met onze Saljol carbon of allround rollator en heb plezier in het leven.

Menu