Trein, bus en tram: gebruik van het openbaar vervoer met een rollator

Gastauteur: Joachim Tabath, heeft meer dan 14 jaar ervaring in de preventie van verkeersongevallen als hoofdinspecteur bij de politie van Düsseldorf. Na een carrièreswitch deelt hij zijn uitgebreide ervaring die hij op heeft gedaan tijdens zijn werk om de verkeersveiligheid en de veiligheid voor senioren te verbeteren.

Tips voor zorgeloos en veilig reizen per bus en trein met een rollator

Mobiliteit is erg belangrijk, maar niet alleen te voet met een rollator. U wilt ook grotere afstanden afleggen om te gaan winkelen, naar het theater te gaan of iemand te bezoeken. Hiervoor is het openbaar vervoer natuurlijk erg handig.

U zult ervaren dat het gebruik van het openbaar vervoer een praktische, goede, betrouwbare en veilige manier van vervoer is en dus ook bijdraagt aan een zelfstandig en actief leven. Het volgende is een handleiding voor zorgeloos en veilig reizen per bus en trein.

Bereid u voor

Met een paar voorbereidende maatregelen kunt u de overstap naar het openbaar vervoer veel gemakkelijker maken.

Bereid u een beetje voor voordat u aan uw reis begint: Welke reisbenodigdheden heb ik vandaag nodig? Kleingeld, OV-kaart, kleding, paraplu, sleutels, bril, medicijnen, kostbaarheden, tas, mobiele telefoon, enz.

Vermijd het verkeer in de spits

Vermijd indien mogelijk de ochtend- en namiddagspits. Reizen met een loophulpmiddel is vaak lastiger, het scheelt wanneer u op tijden reist waarop het minder druk is.

Gebruik bussen en treinen zonder hoge opstap

Probeer voor uw eigen veiligheid zoveel mogelijk gebruik te maken van bussen en/of trams met een lage vloer, want dan hoeft u geen trappen te beklimmen. Als dit niet mogelijk is, vraag dan gewoon andere passagiers om hulp bij het in- en uitstappen. U zult aangenaam verrast zijn hoeveel mensen bereid zijn u te helpen en om uw rollator in het voertuig te tillen.

“Ik heb zelf eens meegemaakt dat een dame met een rollator bij de halte stond en een praatje maakte met een andere dame. Toen de tram de halte binnenreed, was een jongere heer zo vriendelijk en had de rollator al in de tram gedragen, zonder dat de dame het merkte. Zij was toen zeer verbaasd dat de rollator in de tram zat en zij op het station stond, want zij wilde helemaal geen ritje maken, maar alleen een praatje maken met haar kennis die zij bij toeval had ontmoet.”

Houd afstand van de stoeprand bij bushaltes

Ga bij de bushaltes niet direct tegen de stoeprand staan, maar houd minstens 1 meter veiligheidsafstand, zodat de bus de halte zonder gevaar kan naderen. Het voertuig kan nog wel eens slingeren over het trottoir. Kijk ook uit voor buitenspiegels.

Voorzichtig in het spoorgebied

Er zijn vaak veel beveiligingen om u in staat te stellen zonder ongelukken het spoor over te steken. Let op waarschuwingslichten en borden voor voetgangers wanneer de trein het station bereikt, op waarschuwingsmarkeringen en op zogenaamde haaientanden op de grond bij de spoorzone. Bij het oversteken van het spoor geldt in principe ook: kijk links – rechts – links.

Tips voor het instappen en reizen per bus en trein met een rollator

Probeer, indien mogelijk, altijd vooraan in te stappen en vraag de chauffeur of hij/zij niet weg wil rijden voordat u hebt plaatsgenomen.
Stap voorwaarts in, maar als u uitstapt met een rollator, doe dat dan achterwaarts.

Hoe vindt u de juiste plaats?

In drukke bussen en treinen, vraag passagiers om voor u op te staan. U hebt geen recht op een zitplaats, maar als u een aardige vraag stelt, zullen de andere passagiers graag voor u opstaan.
Ga op een stoel zitten in het voertuig tegen de rijrichting in, maar nooit op uw rollator.

De veiligste zitplaatsen zijn die met de rug naar de bestuurder toe, d.w.z. tegen de rijrichting in, omdat u, wanneer het voertuig remt, niet voorover valt, maar alleen steviger in uw stoel wordt gedrukt.

Zet de rollator vast tijdens het rijden

Zodra u in het openbaar vervoer bent aangekomen, zet u uw rollator vast met de parkeerrem en houdt u hem stevig vast, zodat hij niet kan omvallen en andere passagiers kan verwonden.

Neem de tijd om in en uit te stappen

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u klem komt te zitten in de deuren, die zijn uitgerust met veiligheidsmechanismen volgens de modernste normen. Als de sensoren weerstand voelen, gaat de deur onmiddellijk automatisch open.

Als u uit de bus of de trein wilt stappen, wacht dan tot de bus of de trein stopt bij de halte om te voorkomen dat u valt terwijl het voertuig in bochten rijdt of remt. Maar sein vroeg dat u wilt uitstappen. Accepteer hulp bij het uitstappen.

Let op het fietspad

Let op fietspaden parallel aan de rijbaan en het trottoir bij bushaltes, zowel bij het instappen als bij het uitstappen. Hier is het belangrijk naar links en rechts te kijken bij het in- en uitstappen van de bus om botsingen met fietsers te vermijden. Op gemarkeerde fietspaden hebben fietsers daar voorrang.

Steek nooit de weg over voor of achter een tram of bus

Steek nooit de halteplaats direct voor of achter de tram of bus over, om verkeersongevallen en verwondingen te voorkomen als u in botsing komt met tegemoetkomend verkeer. Wacht tot het openbaar vervoer is weggereden en steek dan veilig de weg over.
Zo, en nu wensen wij u een goede en veilige reis!

Menu