Ideeën voor barrièrevrije wandelroutes en excursiebestemmingen
Buitenwandelen met een rollator of rolstoel
Wandelen is al een paar jaar helemaal in. Of je nu jong of oud bent, iedereen houdt van wandelingen, uitstapjes of wandelingen in de natuur. Veel mensen gaan ervan uit dat dit alleen mogelijk is voor mensen zonder handicap. De vraag rijst vaak of wandelen met een rollator of rolstoel überhaupt mogelijk is.
Wij zeggen heel duidelijk: “Ja, het kan!”.
Het juiste hulpmiddel als begeleider en een geschikte route zonder trappen, oneffen paden of steile hellingen maken het ook voor jou mogelijk.
Er zijn nu barrièrevrije wandelpaden in veel wandelgebieden. Deze zijn niet alleen geschikt voor kinderwagens, maar ook goed begaanbaar voor mensen met wandelstokken, looprekken of rolstoelen.
Samen met jou willen we een aantal ideeën verzamelen voor toegankelijke wandelroutes en excursiebestemmingen uit heel Nederland. Zo kunnen we iedereen laten zien dat het de moeite waard is om de natuur in te gaan. Niemand hoeft zich te beperken tot zijn vertrouwde omgeving vanwege het gebruik van een hulpmiddel.
Met dit artikel willen we je ook voorbereiden op een wandeling, een excursie of een mooie wandeling in de natuur. En je helpen om de juiste keuze te maken voor een geschikte route met een paar tips.
Voorbereiding op een wandeling met een rolgordijn of rolstoel
Er zijn een paar punten waar je aan moet denken voordat je gaat wandelen of excursies gaat maken. Het kiezen van het juiste hulpmiddel, het regelmatig onderhouden van je rolgordijn/rolstoel, de juiste kleding, de juiste uitrusting en het kiezen van het juiste pad zijn cruciaal voor een geslaagde dag in de natuur.
Juiste kleding
Zorg tijdens het wandelen of hiken voor de juiste kleding:
Je moet uit voorzorg altijd een regenjack of paraplu bij je hebben.
Dunne maar lange kledingstukken zijn een voordeel om je te beschermen tegen aanvallen van kruipende insecten zoals teken.
Stevig schoeisel is bijzonder belangrijk. Wandelschoenen die over de enkel gaan zijn het beste. Dit kan vallen door het verzwikken van de enkel voorkomen. Heb je moeite met het aantrekken van schoenen met veters? Er zijn wandelschoenen met alternatieve sluitingen zoals klittenband, slip-on of met een “boa fastener” (draaisluiting). Hiermee kun je de schoenen snel en stevig sluiten. Je hebt ook geen veters waar je per ongeluk over kunt struikelen.
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een route/bestemming?
Het kiezen van een route die geschikt is voor rolstoelen of looprekken is cruciaal voor een ontspannen en stressvrije tocht in de natuur. Om een geschikt pad te vinden, zijn er wandelboeken voor senioren of zelfs een app waar je veel wandelroutes kunt vinden voor rolstoel- of scootmobielgebruikers. Het bijzondere aan wandelpaden die geschikt zijn voor rolstoelen of rollators is dat ze drempelvrij zijn en dus zonder problemen gebruikt kunnen worden.
Tip: Zoek op “paden geschikt voor kinderwagens”.
Er zijn nu veel wandelpaden die meestal drempelvrij zijn. Als alternatief voor het zoeken naar paden die geschikt zijn voor rollators of rolstoelen op internet, kun je ook op zoek gaan naar wandelingen met het label “geschikt voor kinderwagens”. Deze zijn ook drempelvrij en dus ook geschikt voor rolstoelgebruikers.
Barrièrevrije paden
Barrièrevrije paden worden gekenmerkt door het feit dat er geen trappen of treden zijn, een vlakke vloer en slechts lichte hellingen. Dit betekent dat deze paden gemakkelijk gebruikt kunnen worden door mensen met kinderwagens, in rolstoelen, met een rollator of wandelstok. Rustplaatsen zijn vooral belangrijk voor mensen die slecht ter been zijn. Daarom vind je veel bankjes langs barrièrevrije paden. Hier kun je uitrusten en nieuwe energie opdoen.
Openbare toiletten
Het is vooral belangrijk voor mensen met een handicap om gemakkelijk toegankelijke toiletten te hebben. Veel wandelgebieden hebben al openbare toiletten en zelfs invalidentoiletten.
Deze invalidentoiletten kunnen in heel Europa worden geopend met de EURO-toiletsleutel. Je kunt de sleutel eenvoudig online* aanvragen als je ervoor in aanmerking komt.
Iedereen komt in aanmerking:
- met een zwaar gehandicaptenpas, als
- de handicap markering: aG, B, H, of BL
- of de G-markering en de GdB vanaf 70 is inbegrepen
- ernstig/uitzonderlijk gehandicapten;
- rolstoelgebruikers;
- stomadragers;
- blinden;
- ernstig gehandicapten die hulp nodig hebben en mogelijk een assistent nodig hebben;
- lijden aan multiple sclerose,
- ziekte van Crohn,
- colitis ulcerosa en
- Mensen met een chronische blaas/darmziekte.*Meer informatie over het aanvragen van de Euro-WK-sleutel is te vinden op de website van de Club van Gehandicapten en hun Vrienden (CBF Darmstadt). (Bron: Euro WC sleutel: CBF Darmstadt (cbf-da.de) )
Kies het juiste hulpmiddel voor u
Er is een grote keuze aan rollators op de markt voor ondersteunende technologie. Deze zijn geschikt voor een breed scala aan activiteiten, bijvoorbeeld voor de wekelijkse boodschappen, reizen, wandelen, voor thuis of zelfs specifiek voor mensen met neurologische aandoeningen.
Voor wandelen kunnen we in het bijzonder de carbon rollator van Saljol aanbevelen.
Carbon rollator van Saljol
Als u langere afstanden te voet kunt afleggen, is de carbon rollator van Saljol de perfecte metgezel. Of het nu grindpaden, aarde of asfaltpaden zijn, dankzij het profielpatroon van de grote banden heeft u een stevige grip op elke ondergrond. De banden en handvatten absorberen ook schokken die worden veroorzaakt door oneffen oppervlakken. Schouder- en nekpijn behoren dus tot het verleden.
Tijdens het wandelen kom je vaak steile paden tegen. De carbon rollator heeft al een geïntegreerde rem. Je kunt deze slijprem eenvoudig activeren door op de hendel op de band te trappen. Nu kan de Carbon Rollator niet zelfstandig de heuvel afrollen. Dit betekent dat u het tempo blijft bepalen wanneer u bergafwaarts gaat en niet uw rollator.
Als u tussendoor even wilt uitrusten, nodigt het zitnet u daartoe uit. U kunt op elk moment even uitrusten en op krachten komen voor de rest van de reis.
Controleer uw rollator of rolstoel voor de wandeling
Zorg ervoor dat je rollator/rolstoel een onderhoudsbeurt heeft gehad. Bij veel medische speciaalzaken is regelmatig onderhoud gratis. Test daarnaast voor elke tocht met uw rollator of de remmen goed werken. Als dit niet het geval is, breng uw rollator dan naar een medische winkel bij u in de buurt om de remmen te laten controleren.
Wat moet ik meenemen voor de wandeling met een rollator of rolstoel?
- Iets te drinken en te eten
- medicijnen
- een mobiele telefoon voor noodgevallen
- portemonnee
- wandelkaart
- Regenjas of paraplu
- LED-lamp voor beter zicht in de schemering
Rollator adviseur
In het enorme oerwoud van rollators is het vaak lastig om direct het hulpmiddel te vinden dat het beste bij u past. Twijfelt u nog welke rollator voor u geschikt is, beantwoord dan geheel vrijblijvend de vragen van de digitale rollatoradviseur van Saljol. Aan de hand van uw antwoorden bepaalt de adviseur welke rollator past bij uw dagelijks leven, uw vrije tijd en uw hobby’s.