Veilig de herfst en winter door met een rollator

Lopen tijdens herfst en winter met een rollator

De winter – zo mooi als hij is met zijn contemplatieve tijd en de sneeuw die alles bedekt met witte suikerspinnen – brengt ons helaas ook veel ongemakken. Vooral voor rollatorgebruikers vormen de kou, het ijs en de sneeuw veel uitdagingen.

Hieronder geven we tips over hoe u zich veilig kunt blijven verplaatsen met uw rollator tijdens het koude seizoen.

Ervaring met rollators in de winter

rollatorervaring in winter en herfst copy Als ik overweeg om in de winter een rollator of wandelstok/nordic walking stokken te gebruiken, kies ik duidelijk voor de rollator. Waarom? De rollator stabiliseert me precies in het midden, ik ondersteun mezelf echt van bovenaf en kan me dus beter vasthouden in geval van uitglijden. Ik kan een goed gemonteerde rollatorverlichting aanzetten en gebruiken in de schemering. Met wandelstokken is dat niet zo gemakkelijk. De kurken handvatten op de Saljol Carbon rollator hebben als bijkomend voordeel dat de handen niet zo snel koud worden en bevriezen. Het feit dat je op elk moment kunt rusten op de rollator is natuurlijk ook een grote factor. De banden moeten natuurlijk een bepaald profiel hebben, zodat je je veilig kunt voortbewegen op de winterse paden.

– Marietta Hoepker

Stel jezelf eerst de belangrijkste vraag: Heb ik vandaag vertrouwen in het koude weer en de ijzige wegen?

Je hoeft jezelf niets te bewijzen. Besneeuwde of beijzelde wegen zijn een gevaar voor elke voetganger. Vraag jezelf voor elke wandeling af: Hoe schat je je kracht in vandaag? Ben ik zelfverzekerd genoeg om te wandelen in ijzige of gladde omstandigheden? Heb ik de kracht en coördinatie om te voorkomen dat ik val?

Vraag om ondersteuning
Als je je onzeker voelt om alleen de kou in te gaan, vraag dan om hulp. Bel familieleden, vrienden of buren en vraag of ze je willen vergezellen. Ga gewoon samen een winterwandeling maken.

Bij twijfel, blijf thuis
Voel je je overweldigd door de slechte winterse omstandigheden? Dat is helemaal prima. Het is goed dat je jezelf zo realistisch kunt inschatten en de moed hebt om deze situatie te accepteren. Je brengt je gezondheid niet in gevaar. Vraag familie of vrienden of ze je kunnen helpen. Misschien kan iemand je ophalen met de auto of boodschappen met je doen? Een taxi bellen is ook een optie, zodat je toch je boodschappen kunt doen. Veel supermarkten bieden nu ook bezorgdiensten aan.

Dit is de ideale manier om je voor te bereiden op je winterwandelingen

Onderhoud van de rollator
Zorg ervoor dat uw rollator wordt gecontroleerd op werking en veiligheid. Veel medische speciaalzaken bieden regelmatig gratis onderhoud van uw rollator aan. Controleer ook of de remmen van uw rollator betrouwbaar werken voordat u de deur uitgaat. Afhankelijk van het model zijn er rollators die standaard voorzien zijn van all-terrain banden of rollators met verwisselbare banden. Deze bieden meer grip op modderige of besneeuwde paden en helpen vallen te voorkomen.

Veilig door herfst en winter met een rollator
Veilig door herfst en winter met een rollator

De juiste kleding
Je kleding is allesbepalend als je in de winter naar buiten gaat. Draag schoenen die geschikt zijn voor het weer. Winterschoenen of laarzen met een ruw profiel en een hogere schacht bieden meer grip en verminderen zo het risico op uitglijden en vallen.

Kies warme, lichtgekleurde en contrasterende kleding. Mensen met donkere broeken en jassen “vervagen” in slechte lichtomstandigheden en zijn moeilijk te herkennen voor automobilisten.

Naast een knusse jas of mantel zijn warme handschoenen belangrijk als je snel koude handen krijgt. Je hebt je handen nodig om de remmen van de rollator te bedienen.

En natuurlijk mag een sjaal, muts of in ieder geval een hoofdband niet ontbreken.

Pas je kleding aan aan de bestemming van je uitstapje.
Als je bijvoorbeeld naar een kerstmarkt gaat, houd er dan rekening mee dat je lichaam en ledematen snel afkoelen als je langere tijd buiten staat of zit. Trek dus extra warme kleding aan. Thermo ondergoed helpt hier heel goed, maar warme inlegzolen voor je schoenen zijn ook het overwegen waard.

Als je een afspraak hebt in een café of bij iemand thuis, gebruik dan de ui-techniek: trek verschillende lagen aan die je naar behoefte kunt uittrekken als je het te warm krijgt.

Dit moet u altijd bij u hebben in uw rollatortas

Als je alleen gaat, kun je het beste van tevoren een vertrouwd persoon informeren over je wandeling. Zo ben je goed voorbereid als de terugweg te inspannend is, het weer verandert of je om andere redenen hulp nodig hebt.

Herbruikbare handwarmers zijn ook een ingenieuze uitvinding die in geen enkele tas of jaszak mag ontbreken op koude dagen. Ze zorgen op zijn minst voor wat extra warmte.

Ben je langer dan een paar minuten buiten in de kou? Dan is het de moeite waard om een thermosfles met hete thee mee te nemen. Je metgezel zal een beetje warmte van binnenuit zeker waarderen.

Verlicht de weg. Mensen met een slecht gezichtsvermogen hebben baat bij een lamp om de weg te verlichten. Bevestigd aan de rollator wijst het niet alleen de weg, maar zorgt het ook voor een betere zichtbaarheid in het verkeer. Als je thuis al een rollator hebt, monteer er dan een lamp op.

De herfst en winter zijn ook bijzonder verraderlijk door de regen en sneeuw. Je bril wordt niet alleen nat van de druppels, maar koelt ook sneller af als je geen regen- of sneeuwbescherming bij je hebt. Een paraplu voor je rollator voorkomt het ergste. Je kunt hem snel en gemakkelijk openen en weer opvouwen.

Veilig door herfst en winter met een rollator

Gedrag in het verkeer

Wees voorzichtig bij het oversteken van de weg
Steek alleen over bij goed verlichte gebieden, verkeerslichten en zebrapaden. Neem voldoende tijd om op het verkeer te letten en wacht op het juiste moment om over te steken.

Neem extra tijd bij het oversteken: Niet alleen hebben ze bij sneeuw en ijs misschien iets meer tijd nodig om over te steken – auto’s en fietsen hebben bij twijfel ook een langere remweg.

Zoek naar sneeuwvrije plekken
Gebruik om over te steken een plek waar de stoeprand is opgeruimd in plaats van de rollator over de berg sneeuw te tillen die de winterdienst heeft gemaakt. U kunt snel uw evenwicht verliezen. In de regel zorgen steden en gemeenten ervoor dat trottoirs en oversteekplaatsen regelmatig worden schoongemaakt en gestrooid.

Let op de paden
Loop alleen op goed vrijgemaakte paden. Probeer ijzige of gladde trottoirs volledig te vermijden. Verander indien mogelijk van kant van de weg of kies een andere route.

Denk eraan dat u uzelf altijd veilig moet kunnen ondersteunen op uw rollator. Als de ondergrond besneeuwd of beijzeld is, kan dit niet gegarandeerd worden omdat het profiel van de rollatorwielen geen grip heeft en ze wegglijden. Dit vergroot uw kans om te vallen.

Veilig door herfst en winter met een rollator

De veilige houding in de rollator

Houd de rollator zo dicht mogelijk bij uw lichaam, zodat u er van bovenaf op kunt leunen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de rollator u veilig naar uw bestemming brengt, zelfs in de winter. Op straat zie je vaak dat rollatorgebruikers hun rollator voor zich uit duwen met hun armen wijd gestrekt. Dit biedt geen veilige ondersteuning meer. Vooral in de winter kan de rollator snel naar voren glijden – en jij erachteraan! Probeer dit te voorkomen door van bovenaf op de rollator te leunen. Het profiel van de banden biedt op deze manier ook meer grip.

juiste houding om te lopen in de winter 2 copy

De pinguïnwandeling: hoe vermijd je uitglijden op ijs
Pinguïns weten precies hoe ze zich veilig over het ijs moeten bewegen in ijzige omstandigheden, daarom wordt de zogenaamde “pinguïnloop” aanbevolen. Verplaats het zwaartepunt van je lichaam naar voren, over de schoppende poot. De voet raakt altijd de grond met de hele zool en wijst licht naar buiten. De stappen zijn kort en langzaam. De licht naar voren leunende houding zorgt voor stabiliteit. Het praktische van lopen met een rollator: je wordt automatisch iets naar voren gebogen – als een pinguïn 🙂

Veilig door het donker
Ben je geïnteresseerd in tips en trucs over hoe je veilig kunt reizen in het donker en op slecht verlichte paden? Bekijk dan onze blog Veilig op weg in de schemering en in het donker.

Veilig door herfst en winter met een rollator